Leaseleed

Hoe mediation een scheiding kan verzachten

Geplaatst op

Veel mensen laten zich van hun partner scheiden dit kan in het geval van een samenlevingscontract of een huwelijk. De reden voor veel mensen om tegenwoordig niet meer te trouwen of een partnerschap te nemen is omdat er zo vaak huwelijken en geregistreerde partnerschappen stranden. De tijd dat je voor altijd bij elkaar bleef, zoals dit vroeger veel vaker gebeurde, is vanwege de onafhankelijkheid van mensen, men is minder afhankelijk van de partner, kennelijk voorbij. Natuurlijk zijn er ook wel mensen die nog wel geloven in de eeuwige trouw en daarom nog steeds trouwen of een partnerschap nemen. Wanneer het echte zo is, dat je toch in een scheiding terecht komt, dan is het slim om niet direct naar de rechterlijke middelen te grijpen, maar eerst eens de weg van mediation te verkennen. In deze blog gaan we je hier meer over vertellen. Bij https://www.bmiddl.nl/ helpen ze je graag verder in praktische zin. 

Wat is het voordeel van mediation?

Een rechtszaak is meestal een kwestie van tegengestelde belangen die juridisch gewogen worden en waar een rechter natuurlijk uitspraak over doet. Het risico bestaat dat tijdens een rechtszaak een bepaalde extra negatieve spanning ontstaat en het nadeel daarvan is dat je wellicht in een vechtmodus terechtkomt. Daarbij is een rechtszaak openbaar waardoor bepaalde informatie voor iedereen toegankelijk wordt, dat wil je in bepaalde gevallen niet. Het voordeel van mediation is dat het in een vertrouwde omgeving gebeurt, deze informatie is dus niet openbaar. Verder is het zo, dat mediation en meer open karakter heeft, waarbij het er niet toe doet wie heeft er juridisch gezien gelijk heeft, maar waarbij meer gekeken wordt naar de gezamenlijke belangen en hoe deze samen te brengen in een voor beide partijen acceptabele overeenkomst. De mediator is dus een luisteraar en samenvatter en trekt idealiter geen partij.

Zet mediation zoden aan de dijk?

Natuurlijk is het wel fijn om te weten dat mediation niet zomaar een afspraak is, maar dat er daadwerkelijk vaste overeenkomsten uit voortkomen. Een bedrijf dat zich specialiseert in mediation, heeft vaak contact met een vaste advocaat die gespecialiseerd is in familierecht. Door middel van deze connectie is het mogelijk om de voorgenomen afspraken te communiceren naar de rechtbank en uiteindelijk naar de rechter. Bij een scheiding is het namelijk noodzakelijk dat een rechter uitspraak doet over de ontbinding van het huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Zeker in het geval van kinderen is het nodig dat er een advocaat is omdat deze zaken voor de rechter komen. Je kunt mediation zien als een voortraject dat buiten de rechtszaal plaatsvindt, dit traject kan ook binnen de rechtszaal plaatsvinden, bijvoorbeeld in gevallen wanneer de partners het niet eens kunnen worden of helaas in een vechtscheiding belanden.

Gerelateerde berichten

Wij willen scheiden, en nu?

Een scheiding is voor beide partijen altijd vervelend en ontzettend moeilijk. Er komt veel op je af binnen een korte tijd. Je moet keuzes gaan maken...

Lees meer

Echtscheiding: wat gebeurt er met mijn onderneming?

Gaat u scheiden en wil u weten wat er met uw onderneming gebeurt? Neem dan contact op met Van Koutrik Advocaten. Wanneer cliënten voor het eerst een...

Lees meer

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden