Leaseleed

Echtscheiding: wat gebeurt er met mijn onderneming?

Geplaatst op

Gaat u scheiden en wil u weten wat er met uw onderneming gebeurt? Neem dan contact op met Van Koutrik Advocaten.

Wanneer cliënten voor het eerst een advocatenkantoor binnenkomen, weten ze vaak al dat, ook al vinden ze het niet leuk, hun bezittingen op een rechtvaardige, typische, gelijke manier verdeeld zullen worden. Maar sommige dingen kunnen niet zomaar in het midden worden gekapt zonder ze volledig te vernietigen. In de context van een echtscheiding, afgezien van de kinderen, zijn de meest voor de hand liggende voorbeelden hiervan het bedrijf en het huis. Dat betekent niet dat een eerlijke verdeling onmogelijk is. Het betekent gewoon dat we het op een andere manier doen.

Maar in gevallen waarin de kinderen heen en weer kunnen gaan tussen huishoudens en een huis te koop kan worden aangeboden, wordt een bedrijf op een andere manier “gesplitst”. Een bedrijf is niet alleen een bron van inkomsten, het is ook een aanwinst. Het kan zelfs een familie-erfenis zijn. Vaak staat het voor hoop, dromen en zweetgelijkheid, en heeft het een enorme emotionele waarde. En, in bijna alle gevallen, is het belachelijk om te veronderstellen dat het gewoon verkocht zou worden, het zou worden gesplitst, of dat de voormalige echtgenoten gewoon zouden doorgaan als gezamenlijke aandeelhouders en in staat zouden zijn om het samen succesvol te beheren na een echtscheiding.

Kleine ondernemers

Kleine ondernemers houden zich bezig met allerlei soorten activiteiten, van multilevel marketing verkoop tot Retail verkoop, tot franchise eigendom, tot servicebedrijven, tot fabrikanten. Dus wat gebeurt er met een bedrijf in een echtscheiding? In de breedste zin van het woord, zal de ene partij meestal het bedrijf houden. De andere partij zal afstand doen van alle aanspraken op toekomstige groei en zal geen verantwoordelijkheid hebben voor toekomstige verplichtingen. De echtgenoot die het bedrijf opgeeft, krijgt dan de helft van de huwelijkswaarde ervan. Meestal is de identiteit van de behoudende partij vrij duidelijk.

Misschien is er maar één echtgenoot actief betrokken geweest bij de oprichting en het beheer van het bedrijf, of misschien is het een familiebedrijf dat al een paar generaties actief is. Het is niet meer dan logisch dat bijvoorbeeld iemand die geen fatsoenlijke foto kan maken of een auto niet kan repareren, geen bedrijf aangaat dat zich richt op het leveren van die diensten. En het zou echt ongemakkelijk of zelfs ronduit vervelend kunnen worden om gezamenlijk betrokken te blijven bij een bedrijf, vooral als de familie van uw ex-echtgenoot er ook bij betrokken is.

Hoeveel geld krijgt u of de afstaande partij?

Het meer uitdagende deel is het uitzoeken op welke hoeveelheid geld de afstaande partij recht heeft. Soms is de waarde van het bedrijf bijna niets, zoals het geval kan zijn in dienstverlenende bedrijven. In die gevallen kan het slechts een inkomstenstroom zijn die meewegen in de berekeningen. Soms is de waarde grotendeels gebaseerd op voorraad, zoals bij de directe verkoop. Soms is de waarde moeilijker te kwantificeren. Heel vaak wordt een expert ingehuurd om de boeken, de belastingaangiften, enz. te bekijken om de reële marktwaarde te bepalen; in wezen bepaalt deze expert de waarde van het huwelijksaandeel van de onderneming op de open markt.

Wanneer de marktwaarde is vastgesteld, is de volgende taak het oplossen van de wijze waarop de uitwonende echtgenoot betaald gaat worden. Soms is de uitbetaling een vast bedrag, soms wordt het in de loop van de tijd met rente uitbetaald. Soms is het een compensatie van andere activa, zoals eigen vermogen in het huis of een makelaarsrekening, en soms wordt het gecompenseerd door het nemen van meer schuld.

Natuurlijk, in een ideale wereld – als u degene bent die het bedrijf behoudt – zouden er een planning, een grondige boekhouding en goede huwelijkse voorwaarden moeten zijn om uw bedrijf te helpen een stormachtige scheiding te doorstaan. Maar gelukkig weten we dat bedrijven kunnen doorgaan, zelfs als het huwelijk eindigt.

Gerelateerde berichten

Wij willen scheiden, en nu?

Een scheiding is voor beide partijen altijd vervelend en ontzettend moeilijk. Er komt veel op je af binnen een korte tijd. Je moet keuzes gaan maken...

Lees meer

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden