Na het oprichten van een BV geeft deze rechtsvorm verschillende fiscale voordelen, bijvoorbeeld bij het leasen of aanschaffen van een auto. Specifiek een directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan op verschillende manieren belastingtechnisch voordeel halen bij deze rechtsvorm.

Onderneming oprichten

Als je als ondernemer een nieuwe auto nodig hebt, kun je de auto of bus privé kopen of bij de zaak onderbrengen. Het voertuig kan nieuw of tweedehands worden gekocht. Ook is het aantal kilometers dat zakelijk en privé gereden gaat worden en de leeftijd van de auto is van invloed. Elke rechtsvorm heeft zo zijn eigen voordelen op het gebied van zakelijk rijden.

Youngtimer aanschaffen

Een youngtimer is erg populair bij zakelijk rijders. Dit zijn auto’s van gemiddeld 20 jaar oud. Oldtimers (auto’s ouder dan 40 jaar) zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, maar ook de youngtimer is interessant voor ondernemers. De Belastingdienst maakt onderscheid in bijtelling voor auto’s jonger en ouder dan 15 jaar. Door het grote verschil in het percentage bijtelling is het aanzienlijk goedkoper om zakelijk in een youngtimer te rijden.

De bijtelling voor een auto is standaard 4 of 22%. Het grote merendeel van de zakelijk auto’s valt onder het hogere tarief (niet volledig elektrisch). Voor de directeur-grootaandeelhouder gaat deze belasting ten koste van het investeren in de bv. Bij een youngtimer is de bijtelling hoger, maar dit geldt alleen voor de dagwaarde. Zo kun je ondanks een hogere bijtelling (35%) bij een veel lagere economische waarde uiteindelijk een stuk goedkoper uit zijn.

Privé kilometers

Met een BV is het mogelijk een eigen bijdrage voor het privégebruik met een auto vast te leggen. De bijtelling voor privé kent vaak een hoger belastingpercentage. Deze bijdrage verlaagt de totale bijtelling en kan op deze manier een lagere afdracht betekenen. Zo kun je meer financieel voordeel halen uit een auto van de zaak.

Een Besloten Vennootschap kent op meerdere vlakken fiscale voordelen. Een BV oprichten kan hierdoor voor veel ondernemers interessant zijn. Laat je goed voorlichten voordat je een keuze maakt.