Leaseleed

Eurovergunning: wanneer nodig?

Geplaatst op

Een eurovergunning is een vergunning voor ondernemers die zich bezighouden met transport. Alle bedrijven die actief zijn in beroepsgoederenvervoer moeten een Eurovergunning bezitten. Beroepsgoederenvervoer is het vervoeren van goederen voor andere partijen, tegen betaling.  Voordat u dus een bedrijf begint in het transport over de weg, moet u een Eurovergunning aanvragen bij de instantie NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie). Deze verplichting geldt voor voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram. Wat het laadvermogen van een voertuig precies is, staat vermeld op het kentekenbewijs van de auto. Er wordt vaak gedacht dat het hier alleen om vrachtauto’s gaat. Echter vallen ook veel bestelauto’s in deze categorie.

Geldigheid Eurovergunning

Alleen bedrijven met minimaal één voertuig waarvoor een eurovergunning verplicht is, komen in aanmerking voor het aanvragen van een Eurovergunning. Indien de Eurovergunning wordt uitgegeven, krijgt het voertuig een zogenoemde Eurovergunningsbewijs, die tijdens het gebruik van de auto aanwezig dient te zijn. De vergunning is geldig binnen de grenzen van de Europese Unie. Voor transport naar een land buiten de Europese Unie is ook een CEMT-vergunning nodig.

Eurovergunning verlengen

Een Eurovergunning is 5 jaar geldig en kan na deze periode worden verlengd, indien het bedrijf aan alle voorwaarden van de vergunning voldoet. Wijzigingen binnen uw onderneming kunnen gevolgen hebben. Treedt bijvoorbeeld de vervoersmanager (met vakdiploma) terug, dan moet er een vervanger geregeld worden.

Eurovergunning toetsing

Risicobedrijven worden sinds 1 januari 2015 jaarlijks getoetst op kredietwaardigheid. Deze risicobedrijven worden beoordeling op basis van bijvoorbeeld de jaarrekening, de belastingaangifte en een vermogensopstelling. Een bedrijf valt onder de categorie risico indien er sprake is van een risicodragend vermogen met een solvabiliteitsratio dat lager is dan twintig procent.

Hoe ziet een Eurovergunning eruit?

De huidige eurovergunning is sinds april 2011 in omloop. Alle oude modellen zijn ook niet meer geldig. De Eurovergunning is voorzien van echtheidskenmerken, zoals een zilverdruk van de woorden kopie en origineel. Als achtergrond wordt een guillochepatroon gebruikt en is voorzien van een microtekst waarin het vergunningsnummer staat. De Eurovergunning heeft een lichtblauwe kleur.

Gerelateerde berichten

3 tips voor jouw koeriers

Heb jij als eigenaar van het bedrijf redelijk wat koeriers in dienst om alle bestellingen te leveren? Dan is deze blog iets voor jou, hier vindt je...

Lees meer

5 redenen om financieel beheer uit te besteden

Iedereen droomt van een succesvol bedrijf, maar vaak onderschatten ondernemers de hoeveelheid administratieve taken bij het runnen van een goedlopend...

Lees meer

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden