Leaseleed

Een echtscheiding: wie blijft er in de echtelijke woning?

Geplaatst op

Er komt veel kijken bij een echtscheiding. Een van de belangrijkste zaken die tijdens een scheiding verdeeld moet worden is de echtelijke woning. Het komt vaak voor dat beide partners in de woning willen blijven wonen. Wie blijft er in dat geval wonen in het huis en wie is genoodzaakt om te verhuizen?

Gebruik van de woning tijdens de echtscheidingsprocedure

Wanneer er besloten is dat jij en je partner willen gaan scheiden, is het van belang om al snel afspraken te maken over wie er voorlopig in het huis blijft wonen. Diegene die in het huis blijft wonen, neemt in veel gevallen ook de kosten van het huis voor zijn rekening. Vaak wordt er gedacht dat de partner die het huis op zijn naam heeft staan, ook automatisch diegene is die het recht heeft om in het huis te blijven wonen. Dit is echter niet zo. Door goed overleg komen beide partijen er vaak wel uit, maar het is zeker niet het geval dat het huis gaat naar de partner die het huis op zijn of haar naam heeft staan. Kom je er in gezamenlijk overleg toch niet uit? In dat geval kun je de rechter vragen om een beslissing te nemen over wie er voorlopig in het huis blijft wonen.

Mogelijkheden om een koopwoning te verdelen

Bij het verdelen van een koopwoning zijn er meerdere mogelijkheden. De meest voorkomende opties voor het verdelen van een koopwoning zijn het verkopen aan een derde en het uitkopen van een van de partners. Wanneer het huis aan een derde wordt verkocht, zal de onderwaarde of overwaarde verdeeld worden tussen jou en je partner. Bij het uitkopen van een van de partners moet de uitgekochte partner van de andere partner de helft van de overwaarde ontvangen of de helft van de onderwaarde vergoeden.

Wie blijft er en wie gaat er?

Er zijn veel echtscheidingsadvocaten in Nederland die gespecialiseerd zijn in het ondersteunen bij beslissingen rondom de echtelijke woning. Je hebt hierbij de mogelijkheid om hulp te vragen in overleg met je partner (in mediation). Wanneer overleg met je partner niet mogelijk is, heb je ook de optie om alleen ondersteuning te krijgen.

Gerelateerde berichten

Wij willen scheiden, en nu?

Een scheiding is voor beide partijen altijd vervelend en ontzettend moeilijk. Er komt veel op je af binnen een korte tijd. Je moet keuzes gaan maken...

Lees meer

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden