Leaseleed

Wat zijn de meest voorkomende kleuren op nationale vlaggen?

Geplaatst op

Het Europees kampioenschap voetballen is in volle gang en dat betekent dan ook dat we erg veel verschillende soort vlaggen voorbij zien komen. Natuurlijk zie je ook regelmatig vlaggen tijdens gewone voetbalwedstrijden, al zijn dat meestal wel de vlaggen van voetbalclub. Dat is natuurlijk toch een beetje anders dan nationale vlaggen. Is het je overigens ook wel eens opgevallen dat je vaak dezelfde kleuren terug ziet komen. In deze blog willen we hier graag het een en ander over vertellen.

Rood-wit-blauw

Wanneer we zeggen rood-wit-blauw, dan denkt bijna iedereen die dit leest waarschijnlijk aan de Nederlandse vlag. Maar wist je dat de Amerikanen hun vlag (de stars and stripes) ook aanduiden als the red, white and blue? De meeste vlaggen op de wereld hebben een van deze drie kleuren, maar er zijn meer dan genoeg landen waarbij de vlag uit een combinatie van deze 3 kleuren bestaat:

Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Servië, IJsland, Noorwegen, De Dominikaanse Republiek, De Verenigde Staten van Amerika, Liberia en Panama zijn een paar voorbeelden hiervan.

Zwart-wit-rood-groen

Deze kleuren komen in verschillende ontwerpen voor. De meest bekende zullen mogelijk in het Midden-Oosten voorkomen. De vlaggen van veel Arabische landen hebben, om ingewikkelde redenen waar we hier niet dieper op in zullen gaan, dezelfde kleuren en ontwerpen:

– Egypte: rood, wit, zwart met een gouden adelaar;

– Irak: rood, wit, zwart met een groene Arabische tekst;

– Sudan: rood, wit, zwart met een groene driehoek aan de hijszijde;

– Syrië: rood, wit, zwart met twee groene sterren;

– Yemen: rood, wit, zwart

Groen, rood, geel

Net als in het Midden-Oosten, is er ook in Afrika een duidelijke kleurencombinatie te zien. Ook deze kleuren kennen hun oorsprong in een lange geschiedenis, maar je komt de drie kleuren tegen in de vlaggen van onder andere Ghana, Ethiopië, Burkina Faso, Kameroen, Comoros, Centraal Afrikaanse Republiek, Republiek Congo, Eritrea, Benin, Guinea, Guinee-Bissau, Mali, Mauritanië, Senegal en Togo.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden