Leaseleed

Wat kost een vliegtuig leasen?

Geplaatst op

De productiekosten van een vliegtuig zijn enorm hoog. Je zou dan ook verwachten dat vliegtuigmaatschappijen die zo’n een toestel van miljoenen of miljarden kopen dit moeten doorberekenen aan de passagier, maar dat blijkt toch niet altijd het geval. Prijsvechters bieden ons ticketprijzen die steeds goedkoper lijken te worden. Hoe kan dat? In dit artikel leggen we het uit.

Leasen in plaats van kopen

Als je een vliegreis ver van te voren boekt ben je doorgaans het voordeligst uit. Vliegtuigmaatschappijen verdienen het meest aan mensen die kort voor de vertrekdatum een vlucht boeken of aan zakelijke reizigers die bijvoorbeeld businessclass vliegen. Toch is een nieuw vliegtuig kopen voor veel maatschappijen niet weggelegd, omdat je er enorm veel geld voor in kas moet hebben. Daarom worden vliegtuigen doorgaans geleased. Dat gebeurt op twee manieren: operational leasen en finacial leasen.

Operational leasen

Bij operational leasen betaalt de maatschappij een vast bedrag om het vliegtuig tegen een vooraf afgesproken periode te kunnen gebruiken. Dit is vergelijkbaar met huren. Als de leaseperiode afgelopen is, gaat het vliegtuig terug naar de eigenaar.

Financial leasen

Een financial lease houdt in dat het vliegtuig op een bepaald moment daadwerkelijk van de huurder wordt. Deze manier van leasen wordt ook wel huurkoop genoemd en zie je ook vaak bij mobiele telefoonabonnementen.

Een leasepartner vinden

De grote vliegtuigmaatschappijen beschikken doorgaans over voldoende kennis en expertise om een goed business plan op te stellen waar ondernemers, banken of overheden in willen investeren. Voor kleine spelers is dit vaak moeilijker, maar ook voor hen is er vaak wel een partner te vinden. Door middel van leasen wordt het dan voor kleinere maatschappijen mogelijk om met grote toestellen te vliegen naar verdere bestemmingen.

Nieuwe, kleinere vliegtuigmaatschappijen zijn vaak nog op zoek naar piloten. Haal snel je piloot opleiding, dan kun je zelf in zo’n miljoenen of miljarden toestel vliegen!

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden