Een aantal jaar geleden heeft de minister de wet om een bv te beginnen gewijzigd. Na de wijziging is het eenvoudiger geworden om een bv te beginnen. Het doel hiervan was om startende ondernemers te motiveren en de drempel te verlagen om ook daadwerkelijk te gaan ondernemen. Maar wat zijn de voordelen van een bv ten opzichte van andere rechtsvormen en wanneer is een bv interessant? Je leest het in dit artikel.

Startkapitaal

Veel startende ondernemers hebben een beperkt budget, daardoor werd vroeger in eerste instantie vaak niet gekozen voor een bv. Om een bv op te richten had je namelijk een startkapitaal van minimaal 18.000 euro nodig. Met de nieuwe wet hoeft dit niet meer waardoor een bv oprichten voor startende ondernemers eerder mogelijk is. Desalniettemin is een bv oprichten pas echt interessant als je circa 100.000 euro winst of meer per jaar maakt.

De flex-bv

De wetswijziging van de minister wordt ook wel de flex-bv genoemd. Naast het startkapitaal wat je niet meer nodig hebt zijn ook een bankverklaring en een accountantsverklaring, als je natura in wilt brengen niet meer nodig.

De voordelen ten opzichte van andere rechtsvormen

Als je veel winst maakt dan wordt een bv dus interessant. Meer voordelen ten opzichte van andere rechtsvormen zijn:

  • Belastingvoordeel

Bij voldoende winst betaal je minder belasting.

  • Minder risico

De eigenaar is, bij goed ethisch handelen privé niet aansprakelijk voor schade en schulden.

  • Fiscale voordelen

Diverse fiscale voordelen, zoals het uitstellen van het betalen van belasting door de winst in de bv te houden en niet (direct) uit te betalen.

Huidige voorwaarden

In theorie hoef je enkel nog maar je bedrijf bij de KvK en het Handelsregister in te schrijven om een bv op te richten. Het heeft natuurlijk wel wat meer voeten in de aarde, want je hebt nog steeds een notarisakte nodig maar door de wetswijziging is er veel veranderd.

Twijfel je of een bv oprichten voor jou een goede keuze is? Doorloop dan de stappen van de adviesmodule van IndeBV. Hiermee krijg je direct inzicht of een bv oprichten interessant voor jou is.