Leaseleed

Verschillen tussen Belgische en Nederlandse advocatuur

Geplaatst op

Nederland en België liggen dicht bij elkaar en kennen een gezamenlijke geschiedenis. Desondanks kennen de rechtssystemen grote verschillen. Hierdoor is het voor een Nederlandse ondernemer die actief is in België, aan te raden je belangen te laten behartigen door een Belgische advocaat. We benoemen enkele belangrijke verschillen.

Versnippering

Een van de obstakels in het Belgische recht, in vergelijking met het Nederlandse recht, is de versnippering. Dit speelt op verschillende gebieden. Zo kent België in tegenstelling tot Nederland meerdere ordes van advocaten, namelijk de Vlaamse en Frans/Duitstalige orde. De helft van de gerechtelijke arrondissementen is Nederlandstalig, de andere helft Franstalig. Brussel heeft door de officiële tweetaligheid allebei.

Ook de Belgische wetgeving kan worden aangeduid als versnipperd. Naast het Burgerlijk Wetboek bestaan er verschillende aparte wetten, waarbij de weging en verhouding tot elkaar niet altijd duidelijk is. Hervorming van het rechtssysteem is lastig, gezien het ingewikkelde federale systeem.

Rol van de advocatuur

In België wordt naar Europese maatstaven veel geprocedeerd. Er zijn dan ook ongeveer anderhalf keer zoveel advocaten actief in België. De advocaten werken in België vooral zelfstandig, waar in Nederland een dienstbetrekking bij een kantoor meer gebruikelijk is.

Nederlandse directheid

Waar Nederlanders altijd worden beticht van directheid, in positieve of negatieve zin, komt de uitwerking daarvan terug in het recht en de advocatuur. Zo wordt de cliënt in Nederland vaak nauw betrokken bij het proces en een eventuele rechtszaak, waar in België normaliter alleen de advocaat naar voren treedt. Ook het Nederlandse polderen komt in een Belgische rechtszaal veel minder voor, vaak wordt er gepleit in plaats van dat er een consensus wordt bereikt.

Ondanks de geografische nabijheid vraagt juridische ondersteuning in België om een andere aanpak. Neem daarom een Belgische advocaat in de arm als dit nodig is. Op het OmniRecht Advocatenplatform vind je verschillende gespecialiseerde advocaten in alle provincies van België.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden