Leaseleed

Tips bij het beheren van luchtdruk in je landbouwbanden

Geplaatst op

Een goede landbouwbandenspanning is essentieel voor lang behoud van je banden. In dit blog geven we je tips bij het onderhouden van de juiste bandendruk en waarom het zo belangrijk is.

Tips om verlies van landbouwopbrengsten te voorkomen

Een van de belangrijkste zorgen van een boer is over het algemeen de optimalisatie van de opbrengst van het land. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de bodem, de manier waarop je de bodem bewerkt en de weersomstandigheden, maar ook van de juiste afstelling van de druk van de landbouwbanden op je machines die van invloed kunnen zijn op de productiviteit.

Een te hoge bandenspanning veroorzaakt, ongeacht de belasting, bodemverdichting, wat de wortelontwikkeling belemmert en de infiltratie van water in de bodem verminderd. Hoe meer de bodem wordt verdicht, hoe hoger de verdichting en hoe lager de opbrengst per hectare. Naast het verlies aan productiviteit kan het gebruik van overmatig opgepompte banden leiden tot de vorming van sporen, met name bij nat weer. In dit geval heb je extra werk nodig om je grond weer in goede conditie te krijgen, waarbij je zowel tijd als brandstof verspilt. Meer informatie over luchtdruk en banden vind je op de website van www.vlukon.nl.

Advies voor het verminderen van slijtage

Het is niet altijd gemakkelijk om de ideale druk voor landbouwbanden te vinden. Hoewel het verlagen van de spanning een goede oplossing kan zijn voor het behoud van de kwaliteit van de bodem, kan een te lage spanning de structuur van de band sneller beschadigen. Een verkeerde bandenspanning kan leiden tot grote schade, zoals:

·         Abnormale slijtage van de bandennokken

·         Verwarming van de materialen in de bandstructuur

Hoe los je dit op?

Bij gebruik op de weg heeft de band een verhoogde weerstand tegen de ondergrond, waardoor de interne temperatuur van de band toeneemt, wat kan leiden tot schade en een snellere slijtage van het profiel. Dit heeft gevolgen voor de levensduur van de band. Om deze slijtage te verminderen, moet je de bandenspanning iets verhogen, vooral als de machine belast is.

Bij gebruik op je gewas is het aan te raden om banden met een optimale spanning te gebruiken, rekening houdend met het feit dat ze zijn ontworpen om te werken met een zeer lage spanning met een hoge weerstand tegen lage druk.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden