Leaseleed

Honen: wat is het en waar gebruik je het voor?

Geplaatst op

Misschien heb je wel eens gehoord van honen of industrieel honen, maar weet je niet helemaal zeker wat dit precies is. Geen nood, want je bent niet alleen! Om maar gelijk het antwoord op de vraag te geven: honen is een techniek die veel gebruikt wordt om een opening te maken aan de binnenkant van een bepaald materiaal. Dit wordt gedaan door op een speciale manier het materiaal van binnenuit te slijpen.

Verschillende technieken voor honen

Er zijn verschillende manieren, of technieken, waarop men kan honen. Er is bijvoorbeeld een manier van inwendig honen en een manier van uitwendig honen. Wat het meeste voorkomt is toch het inwendig honen. Bij inwendig honen wordt er namelijk aan de binnenkant van het materiaal een gat geslepen wat een specifieke functie kan vervullen.

Correctiehonen

Honen wordt vaak ingezet als techniek om ervoor te zorgen dat bepaalde correcties kunnen worden aangebracht aan een eerdere stap tijdens een productieproces. Een aantal voorbeelden van correctiehonen zijn als volgt:

  • Als het gat te klein is, dan kan dit door middel van hoontechniek groter gemaakt worden.
  • Als het gat trillingsgroeven heeft, dan wil je deze het liefste (laten) wegslijpen wanneer het belangrijk is dat het gat egaal is.
  • Als een gat wat eerder in het productieproces gemaakt is, wat aan de ruwe kant is, dan kun je dit ook met honen corrigeren.
  • Als de gestapelde en daarna aan elkaar bevestigde onderdelen individueel voorzien zijn van een gat wat na de bevestiging niet meer goed uitlijnt, dan kan dit door middel van honen worden gecorrigeerd.
  • De vorm van het gat kan ook worden gecorrigeerd door middel van hoontechnieken. Wanneer het gat aan de binnenkant van het materiaal bijvoorbeeld tonvormig of in de vorm van een zandloper is, dan kan dit met honen gecorrigeerd worden.

Bedrijven in de hoontechniek

Je kunt je voorstellen dat honen een bijzonder secuur en specifiek werk is wat niet elke klusjesman zelf kan doen! Er zijn daarom verschillende bedrijven die zich volledig specialiseren op honen, zoals Helmink Hoontechniek. Ben je benieuwd naar hoe Helmink Hoontechniek jouw bedrijf kan helpen? Kijk dan op hun website of neem contact met ze op.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden