Leaseleed

Hoe controleer je de bandenspanning van autobanden?

Geplaatst op

De bandenspanning van alle vier de banden van een auto moeten regelmatig gecontroleerd worden. Zo hou je rekening met de wegveiligheid en je brandstofgebruik. In de instructiehandleiding van de auto staat aangegeven wat de perfecte bandenspanning is. Deze wordt uitgedrukt in bar. Maar wat voor stof moet er in de banden? We gaan hier dieper op in.

Veiligheid op de weg

De bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid op de weg. Met een te hoge bandenspanning heb je kans op een klapband, datzelfde geldt ook voor een te lage bandenspanning. Daarnaast moet de auto extra brandstof verbruiken als de bandenspanning te laag is. Dit kan per reis flink in de kosten schelen! Ook zullen de banden sneller slijten zodra de bandenspanning te laag is. Wanneer de bandenspanning echt te laag raakt, dan zul je in de meeste moderne auto’s een dashboardmelding krijgen.

Perslucht of stikstof?

Perslucht bestaat uit samengeperste lucht. Dit wordt onder andere gebruikt bij motoren, gereedschappen en machines. Voornamelijk in pompen en banden. Ook in de meeste autobanden zit perslucht. Maar is dit wel ideaal? De banden oppompen met stikstof wordt steeds meer aangeraden. Maar ook hier kun je afvragen of dit wel terecht is. Zo is men van mening dat de bandenspanning langer behouden blijft met stikstof. Echter, is dit nooit bewezen. Je kunt beide soorten in ieder geval prima gebruiken voor het oppompen van je autobanden.

Autobanden op spanning brengen

We raden aan om de bandenspanning eens in de drie maanden te controleren. Om te weten of je banden de juiste spanning hebben kun je gebruik maken van manometers. Bekijk ze online en kies een geschikte voor het opmeten van bandenspanning van autobanden.

  1. Haal het ventieldopje van de autoband.
  2. Plaats het uiteinde van de manometer op het ventiel.
  3. Het aantal bar is de bandenspanning.

Valt de bandenspanning onder de norm? Ga dan langs een tankstation in de buurt om de bandenspanning te verhogen. Doorloop bovenstaande stappen, maar plaats het uiteinde van de pomp op het ventiel in plaats van de manometer. Stop zodra je de gewenste bandenspanning hebt bereikt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden