Leaseleed

Garagedeur kopen? De meest complete checklist

Geplaatst op

Wil je een garagedeur gaan kopen? Gebruik dan deze complete checklist om ervoor te zorgen dat je de deur koopt die bij je past. 

Ondanks dat we ons best hebben gedaan om deze checklist zo compleet mogelijk te maken kan het natuurlijk gebeuren dat je een toevoeging hebt. Stuur ons in dat geval even een berichtje zodat we jouw check aan de checklist kunnen toevoegen.

Check 1: Past de deur bij het gebruik van de garage?

Het belangrijkste uitgangspunt bij het kiezen van een garagedeur is het gebruik van de garage zelf. Als je de garage als opslagplaats wilt gebruiken, dan wil je het liefst een garagedeur die zo min mogelijk ruimte inneemt zodat je de ruimte in de garage maximaal kunt benutten. Garagedeuren die hieraan voldoen zijn roldeuren en openslaande garagedeuren.

Wil je de garage gebruiken als parkeerplaats of als fietsenstalling? Dan is het belangrijk dat het deurblad tijdens het openen niet naar buiten toe kantelt. Op die manier voorkom je beschadigingen aan je auto als je per ongeluk met het deurblad tegen de auto aankomt. 

Garagedeuren die geschikt zijn voor garages die als parkeerplaats en/of fietsenstalling worden gebruikt zijn sectionaaldeuren en roldeuren.

Check 2: Heb je een doorloopdeur nodig?

Deze check borduurt voort op de vorige. Zeker wanneer je de garage dagelijks gebruikt om bijvoorbeeld met de fiets naar je werk te gaan, kan een doorloopdeur heel praktisch zijn. 

Een doorloopdeur is een losse deur die vlak naast de garagedeur wordt geplaatst. Al is het zo dat bij garage kanteldeuren de deur in het deurblad zit verwerkt. 

Een doorloopdeur fungeert als een voordeur, maar dan voor de garage. Het zorgt ervoor dat je de garage snel in en uit kunt gaan zonder dat je het deurblad van de garagedeur in zijn geheel hoeft te openen.

Check 3: Past de uitstraling van de deur bij je woning?

Een garagedeur kan op zichzelf mooi zijn, maar als hij uit de toon valt met de rest van de woning is het geen gezicht. Zorg daarom dat je rekening houdt met de uitstraling van de garagedeur, dus dat de uitstraling niet teveel afwijkt van de rest van je woning.

Over het algemeen kun je stellen dat een garagedeur die van hout is gemaakt beter past bij een woning die een landelijke uitstraling heeft en een garagedeur van aluminium een mooiere aanblik oplevert als je een moderne woning hebt.

Check 4: Is het deurblad onderhoudsvrij?

Een belangrijk aspect van garagedeuren is het onderhoud. Een garagedeur van hout heeft meestal eens in de paar jaar onderhoud nodig om het hout tegen de weersomstandigheden te beschermen. 

Een garagedeur van aluminium heeft veel minder onderhoud nodig. Het afnemen van het deurblad met een sopje (gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar bijvoorbeeld groene zeep) volstaat om het deurblad in goede conditie te houden.

Check 5: Is de garagedeur elektrisch bedienbaar?

Niet iedere garagedeur wordt standaard elektrisch bedienbaar geleverd. Daarom is het belangrijk om even te checken of de garagedeuren die je op het oog hebt elektrisch te bedienen zijn. Tenzij je dat niet relevant vindt.

Het is goed om te beseffen dat garagedeuren jarenlang mee kunnen gaan. Dus als je weet dat je over een jaar of tien door ouderdom waarschijnlijk lichamelijk minder fit bent, dan is het wellicht handig om nu al voor een garagedeur met een elektrische bediening te kiezen.

Het is overigens niet zo dat wanneer je een garagedeur zonder elektrische bediening koopt er niets meer aan te doen is. Vaak is het nog mogelijk om een losse motor te kopen waardoor je de garagedeur alsnog elektrisch bedienbaar kunt maken.

Check 6: Zitten er sloten met het Politie Keurmerk bij de deur?

Inbraak is erg vervelend, en dat geldt ook zeker voor de garage als je er waardevolle spullen in hebt staan. Helaas is het niet zo dat iedere garagedeur met sterke sloten wordt uitgerust. Check dus altijd even of de sloten die je bij de garage krijgt een Politie Keurmerk hebben zodat je het inbrekers zo lastig mogelijk maakt om in te breken in je garage.

Check 7: Is het deurblad geïsoleerd?

Zeker gezien de hoge gasprijzen is isolatie belangrijker dan ooit. Al is het natuurlijk ook zo dat tocht en kou niet bijdragen aan het wooncomfort. Isolatie van het deurblad van de garagedeur is met name van belang als je garage in directe verbinding met je woning staat. Tocht en kou kan dan eenvoudig via de garage je woning binnenkomen. Dat resulteert in een onnodig hoge energierekening.

Check 8: Is de aanschafprijs inclusief montage?

Niet iedere garagedeur specialist levert garagedeuren inclusief montage. Kijk dus altijd naar de verschillende prijsopgave van de verschillende aanbieders en check of de montage bij de prijs is inbegrepen of dat je daarvoor moet bijbetalen. Op die manier krijg je een realistisch beeld van de verschillende aanbieders en de bijbehorende kostenplaatjes.

Check 9: Hoeveel jaar garantie krijg je op de deur?

Nog een aspect om goed op te letten: de garantie op de garagedeur. Bekijk hoe lang je garantie krijgt op het deurblad, de onderdelen van de garagedeur en de montage. Ook hier geldt weer dat er nogal verschillen kunnen zitten tussen de verschillende aanbieders.

Check 10: Vraag bij verschillende partijen offertes op

Als je eenmaal enthousiast bent over een garagedeur is de verleiding groot om snel tot koop over te gaan. Toch raden we je aan om bij verschillende partijen offertes op te vragen. Je zult verbaasd zijn over de prijsverschillen en de verschillen in service. Het loont dus echt om je rustig te oriënteren en geen overhaaste koopbeslissingen te nemen. Wij helpen je alvast op weg met een handig overzicht van alle soorten garagedeuren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden