Leaseleed

Een auto leasen is dat handig?

Geplaatst op

Of een auto leasen handig is, is geheel afhankelijk van de situatie waarin je verkeert. Je weet met uitzondering van de brandstofkosten in elk geval wat je elke maand opnieuw aan de auto kwijt bent. Dat geldt echter ook als je een krediet voor je auto opneemt. In dat geval betaal je ook een vast bedrag per maand terug, maar heb je nog wel de kosten voor onderhoud, pechhulp, verzekeringen en belastingen zelf te voldoen.

Je betaalt dan alleen nog de kosten voor brandstof

Heb jij een leaseauto, dan zit bij de maandtermijn die je betaalt de wegenbelasting, de verzekering, pechhulp en onderhoud en reparatie in elk geval bij de prijs in. In feite is alleen de brandstof die je tankt nog een kostenpost die bovenop de maandtermijn komt. Je leaset vaak voor een periode van drie, vier jaar. Nadeel ten opzichte van een krediet opnemen voor de auto is dat de leaseauto na de leaseperiode teruggaat naar de leasemaatschappij en jij dus geen eigenaar van de auto wordt. Koop je een auto op krediet, dan is het nadat ie afgelost is wel helemaal je eigen auto geworden.

Verschil tussen private lease en het zakelijk leasen van een auto

Wat betreft het leasen van een auto zit er een verschil tussen private lease en zakelijke lease. In het geval van zakelijke lease wordt doorgaans 25 procent van de cataloguswaarde van de auto gerekend en dat bedrag komt bij je salaris op. Over dit bedrag betaal je vervolgens belasting. De auto wordt dan als inkomen gezien. Private lease is anders. Je betaalt dan een door de aanbieder vastgesteld bedrag en de auto  wordt door de overheid ook echt als jouw auto gezien. Verschil is verder dat je bij zakelijke lease vaak nog een tankpas krijgt, waardoor je ook de brandstofkosten niet zelf hoeft te betalen. Aan de andere kant wordt bij zakelijke lease de auto dus nooit van jou. Het is een kwestie van deze zaken wegen en beoordelen of leasen aantrekkelijk is, of het afsluiten van een krediet voor een auto een beter idee is. Dit is per situatie en per persoon anders. Kwestie van berekenen dus en beseffen wat de voor- en nadelen zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden