Leaseleed

Auto leasen

Geplaatst op

Een auto leasen bij Creditcheker.nl houdt in dat je een auto van iemand tegen een vast bedrag en voor een bepaalde periode huurt waarbij de gehuurde auto het eigendom blijft van de eigenaar.

Soorten autolease

Er zijn verschillende vormen van lease. Zo heb je de operational lease, de financial lease en de private lease.

Operationele lease: hier blijft de auto de eigendom van de leasemaatschappij en is alle risico voor haar rekening. Met risico wordt de bedoeld de lasten van onderhoud, wegenbelasting, verzekering en de afschrijving.

Financial lease: Bij deze vorm van lease wordt de huurder later eigenaar van de auto terwijl bij operationele lease dat niet het geval is. Financial lease lijkt dus meer op een koop op afbetaling en wordt meer toegepast door zakenlieden.

Financial lease kent een aantal voordelen zoals:

  • Door deze vorm van lease te sluiten wordt je gelijk de eigenaar van de auto.
  • Je bepaalt zelf hoe je de auto wilt inrichten, denk aan autobelettering.
  • Je hebt recht op restitutie van de btw berekend over de aanschafwaarde van de auto, dat is dus een fiscaal voordeel.
  • De looptijd van het contract bepaal jezelf.
  • Je kunt zelf ook een aanbetaling doen zodat het maandelijkse leasebedrag minder wordt.
  • Het geïnvesteerd vermogen blijft in de onderneming.

 

Een andere vorm van leasen is de private leasen: Deze vorm van leasen is te vergelijken met het huren van een auto. Je hoeft de auto niet zelf te kopen en betaal gewoon maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In dit bedrag zijn de kosten voor belasting, afschrijving, onderhoud en verzekering opgenomen. De brandstof voor de auto koop je wel zelf.

Voordelen auto leasen

Het leasen van een auto heeft in vergelijking met het kopen van een auto natuurlijk een aantal voordelen. Als eerst hoef je je geen zorgen te maken om een auto te kopen, of het kapitaal te hebben voor een nieuwe auto. Je rijdt door het leasen van een auto toch in een auto dat zo goed als nieuw is.  Het maandelijks leasebedrag is ook vast waardoor je van tevoren weet hoe groot de leasekosten zijn. Een ander reden waarom auto leasen aantrekkelijk is, is omdat de service erg goed is. Bij een probleem met de auto wordt er een telefoontje gepleegd naar de leasemaatschappij en die regelt alles verder. De defecte auto wordt opgehaald en er wordt een ander voor in de plaats gebracht.

 

Nadelen auto leasen

Het nadeel van auto leasen is dat je geen schadevrije jaren kunt opbouwen net als bij een verzekeringsmaatschappij. Verzekeringsmaatschappijen geven een korting als je een jaar schadevrij hebt gereden. Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe meer korting je kunt krijgen op de verzekeringspremie. Een leaseauto kan je geen korting bieden voor het schadevrij rijden. Een ander nadeel van auto leasen is dat je je moet houden aan de gemaakte afspraken die vervat zijn in het contract dat je hebt getekend. Je bent dus gebonden aan het contract en ben je daardoor minder flexibel. In contract staat bijvoorbeeld hoeveel kilometers je met de leaseauto mag afleggen. Als je meer dat de opgegeven aantal kilometers rijdt kun je een fors bedrag bijbetalen. Wanneer je juist minder kilometers hebt gereden dan is aangegeven in het contract, betaal je gewoonweg het vast maandelijks bedrag aan lease. Hierdoor kun je je niet zo flexibel begeven op de weg.  Stel dat je een weekendje uit wilt gaan, dan komen er heel wat kilometers bij. Door te rijden in een leaseauto kom je toch veel duurder uit dan wanneer jezelf de auto zou kopen, ook al betaal je maandelijks een vast bedrag. Over het algemeen hangt aan auto leasen een hoger prijskaartje.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over leasen in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ leaseleed.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden