Aandelenlease overeenkomst

Wanneer u een effecten lease overeenkomst afsluit leent u geld om daarmee te beleggen in effecten/aandelen. Door een effecten lease overeenkomst af te sluiten kunt u in dure effecten beleggen waar u normaal het geld niet voor had gehad.

De bank kocht aan het begin van het contract met uw geld een aandelenoptie. Doordat de bank een aandelenoptie nam had de bank het recht om de aandelen eventueel te kopen maar niet de plicht om te kopen. Wanneer de koersen van de effecten stegen in de periode die u had afgesproken kocht de bank voor een lage prijs effecten en kon die ze gelijk voor een hogere koers weer verkopen. De winst die daaruit kwam werd aan u contant uitgekeerd.

Het voordeel van een aandelenoptie is dat de bank niet verplicht was de effecten te kopen als de koers daalde. Dus bij dalende koersen kochten de banken geen effecten van uw geld, zodat er geen verlies was.

In de periode van effecten lease overeenkomsten hebben veel banken mensen restschulden op hun leningen laten betalen, dit kan niet. Als de bank geen aandelen koopt met verlies kan er geen schuld ontstaan. Zo zijn veel mensen opgelicht.

 

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aandelenlease
  • http://www.aandelenlease.nl/?gclid=EAIaIQobChMI9dqXjpXz2AIVCY0bCh0KOwNlEAAYASAAEgKuH_D_BwE
  • http://www.platformaandelenlease.nl/documenten/essentieleinf.htm
  • https://cassatieblog.nl/aansprakelijkheid-en-schadevergoeding/ingangsdatum-wettelijk-rente-bij-effectenlease/
  • http://www.rra.nl/NL/rra-actueel/uitspraken-hoge-raad-inzake-effectenlease.html&subFilter=advocaten&paging=0&p=9&acceptCookie=yes
  • http://www.amweb.nl/archief/nieuws/2008/4/aegon-durft-effecten-lease-niet-bij-de-naam-te-noemen-10172760